ЧОВЕКОТ...
...вреди колку неговите дела!

Расол за мамурлак или "поштено" добредојде

Почитувани интернет пријатели,
Овој веб простор е посветен за вас посетителите, кои случајно или не, сте се нашле на оваа веб локација.
Се надевам дека ке најдете доста интересни информации како за вас лично, така и за ваше убедливо маневрирање во вашето секојдневие.
Секое добро и не штедете се себеси.
Со почит
Јас,

Monday, December 23, 2013

Те спознав од поодамна

Под блесокот на твојата љубопитност,
веројатно се прашуваш од каде знам,
за скриените погледи кон небото,
со кои непримерно буричкаше
низ облаците на личната недвосмисленост
и импулсивна реакција.

Sunday, December 22, 2013

Рајот е на земјата


Прегратки, во топол дом,
зад сеништата на туѓата завист,
мисли сплотени во дух...
Духот на еден единствен сон...

Tuesday, December 17, 2013

The days of the future past...

It's a good makeup,
when you brake up,
something new, but irresistible,
for the unknown,
that came to be,
for the future past,
meant, but not wanted...

Tuesday, December 10, 2013

За духовите и оние што не ги гледаат

Брат, изгледаш како да си видел дух... блед како крпа...
Брат, во ред е јас што го видов духот...Проблематично е што другите не го видоа...

Sunday, December 8, 2013

Честитка по повод празникот "Св. Климент Охридски"

Честитки за сите православни христијани во Македонија и секаде во светот. Денес е денот кога се празнува името на европскиот учител, светиот Климент Охридски од времето кога Европа се гушеше во сопствениот мрак на агностицизам и диктат на унифицираноста, како и евидентен монопол на знаењето. Во такви услови Светиот отец Климент заедно со Наум им дари знаење на над 3000 ученици кои станаа учители во нивно име и во името на Господ Бог.
За многу години нека е денешниот ден и вечна слава на оние кои даруваат знаење.

На сл. Линк може да се прочита повеќе за Светиот отец и архиепископ на охридската архиепископија.

Лична посвета

Во името на сите поединци на мојата генерација и генерациите кои себеси се идентификуваат како артистички во име на глобален напредок зачнат на локално ниво, во срцето и душата на секој субјект, поединечно...
Се знаат кои се и си знаат зошто....

Македонија-колевка на современата реалност како причина за планетарно обединување


Пролог:

Нема крај, секој почеток. 
Она што некому е почеток, всушност е бледа слика на завршеток на нечиј субјективен крај...
Времето безусловно си поиграло со индивидуализмот на ограничености на секој од нас.
Само објективната стварност како доминат, заслужува квалификација на ограниченост.
Сето останато е сигурен имплозивен дел од нештото. Суб-атомска структура на деталност, која е ирелевантна на глобално ниво, а толку значајна во механизмот на реалитетот наречен простор-време.

Главен Дел-Вовед:

Tuesday, December 3, 2013

Мноштво, меѓусебност и единственост

Раката што дава, е рака што прима...
Дава внимание, со почит на сопствениот морал,
дава енергија која заслужува, по закон на нештата да биде преточена во материја и обратно.
Идеално равенство за универзалноста на природата во целата нејзина суштина.
Вниманието манифестирано преку ставот на испружена дланка,
е став завземен кон иднината, непредвидливото.
Колку и да имаме очекувања од таа иднина, желби и намери,
поради целокупноста на енергијата и материјата низ бескрајната повзаност и контемплирачка предодреденост за меѓусебно влијание на синтетичкото постоење во рамки на универзалната целина, станува невозможно согледувањето на реалноста која допрва треба да се роди.
Впрочем животот, колку тоа мало и да звучи, затоа е интересен, несекојдневен со секој нов ден...

Sunday, December 1, 2013

АД МОРТЕМ (За здивот на Мизар)

Патем,
молчешкум,
одобрувам...
Само уште еден здив,
за уште еден нов момент,

Апсурдноста за сваќањето на времето

Само човечкиот ум,
може да биде творец на апсурдноста наречена време.

Long live my people...

Cool winter night...
The sound of the majestic universe, of the wondering heights of human pulverisation across the land of mist and lowered clouds.

За Гоце Делчев

Божествено, прекалено, непобитно, исконско... 
За нашиот народ и неговите херои!
Гоце, светла ѕвезда под историското небо на нашето постоење...
За Делчев, нашиот патрон, чие име носи секој од нас од раѓање....
Е вакви песни треба да се учат, пејат и пренесуваат од генерација на генерација...
Неповторливо-прекрасно....

Tuesday, November 26, 2013

"Због један диван лепи статус" (мк. Поради еден убав статус)

Поради еден преубав и едноставен статус,
кога ти слободна беше,
а јас се врткав по твоето профилче,
барајки трошка надеж преку твоите коментари,
 за преубавата профилна слика на која ме мериш од глава до пети, 
тешко е верувај на чудово фејсбук да седиш и по цела ноќ да дремиш...

Monday, November 25, 2013

Индиректен инперфектум на спознанието


Знаеш дека не ми е се едно,
да се будам одненадеш во сон, во кој главната улога си ти.
Само заради помислата дека можеше да траеш вечно, остави белег на мојата душа...
Но, не! Ти не си пролет во мај за да траеш ко спомен за цел живот...

Sunday, November 24, 2013

Through the eyes of eternity...


The search of the meaning of the true I, 
starts deep in the universe. 
Continues at the bottom of your own soul, 
to find it at the end
in the heart of someone else, 
through the eyes of eternity...

Низ очите на бесконечноста....


Потрагата по суштината на вистинското Јас, 
започнува длабоко во универзумот....
Продолжува во дното на сопствената душа,
за да на крај ја пронајдеме во срцето на некој друг,
низ очите на бесконечноста...

Saturday, November 23, 2013

Реалност

Ме мачат соништа. 
Се плашам да се разбудам...

For the regrets in life

When madness and hatred overtakes the mind and heart,
there is nothing to stand for, but the dignity of a soul it self.
To blister in the future for all eternity...
With all its glory brought by the meaning of wisdom and conscience...

Сонот за вчерашното утре

Имаше очи како роса,
падната на утринска гранка, штотуку расцветана,
за вистината на минатите времиња,
онака како што претци ја создавале нашата сегашност.

Thursday, November 21, 2013

Аналитичка алегорија

Љубовта би рекол не е најважната ствар у живот.
Битна е довербата, чесноста и почитта...
Преку ова свето тројство само може да се стигне до епитетот "Да љубиш непогрешно"... Се друго ти е бучкуруш и замајуење на замавалото... 
Упс пардон ! 
УМОТ! Со се срце....

За инаетот, табиетот и ресавската школа

(Инспирација од еден колега-фала му)

Љубовта во име на одмаздата, е само чекор напред кон крајно понижување на сопствената неподвоеност, во прилог на задоволување на архаичното его наречено инает.

Wednesday, November 20, 2013

Тетоважа на мојата душа

Дали знаеш?

Hope is just a beginning

Well now....
All the pretty pictures that I have are with you,
some are happy, most of them are sad...
Just looking at them...

Hope is just a beginning,
for you to be happy,
like you weren't with me, 
for the times that we stood together...

At my heart, listening your soul,
one breath to each other,
we made eternity....

I'm not naive, nor a fool...
Hope is just a beginning
for the promise that we clashed upon,
'cose we will last forever.

Sorry, but this is my dream....

And I am sure, it worth it...
I am complete....

Friday, November 15, 2013

Пред прагот на туѓите соништа

Ползејки низ клучалката на твојата младост,
како утринска магла под прагот на туѓата куќа,
каде прв пат ти посака да те гушнам,

Wednesday, November 13, 2013

Апстрактна љубов

Имам време за уште една апстрактна љубов.
Онаква какво што ти сакаш,
каква што отсекогаш си сакала,
за инат на татко ти,
онака како што само тебе може да ти текне.

Со секој нов ден

Нема поголем човек, од самиот човек,
заедно со темнината која ја носи со себе...

Темнината наречена сенка.

Monday, November 11, 2013

The simplicity of love

The greatness of valor comes from the depths of a man's heart, to make changes comfortable in suitable space and time, for the majority of the population of a target area. But the one mustn't forget the simplicity of love for all that is made by god, its creations, and the primordial tolerance between all subjects which exist, on the face of the earth.

Sunday, November 3, 2013

The power of the past

Well, don't underestimate the power of the past...
Be trendy for the future....
Live your live today....
Memories don' come up easily....
Especially for the past-less one's ...

Conscience

Perfect ending, for new beginnings.....
Hello conscience its me, I'm back....Again....:)

Living in a glass house

Being sad is just a perception of thought: Although living in a glass house is a state of confusion....

Break the frame of illusions and boundaries for you to be ignorant and slave....Don't mind being different when all others are the same....

Современа љубов


Современа (the one and only) љубов ти е батка кога раскинеш со девојката и креираш нов фолдер во сопствениот e-mejl кој го нарекуваш "бивша" и ги ставаш сите нејзини пораки на едно место со се фотографиите кои сте си ги праќале еден на друг....
Така само Google може да ве раздели....

Announcement for a concert 29.07.2013

Ladies and Gentlemen !!!!!
I present to you A.....
-Recipe for tonights entertainment:
1.One piece of sliced Rage (against the machine)

Логичко следство

После светлината следува прекрасен мрак....
Јас!!!

Македонија ке ја биде


Постојат моменти во животот кога под налет на сопствената немоќ, човек започнува да се откажува од својата улога во сопствената манифестација во рамки на неговото опкружување и околина. 
Исто така постојат мигови со кои на истиот тој човек повторно му се вдахнува храброст и карактер за постигање на уште поголеми дела за добробит на сопствениот народ и држава. 

За Македонија

Сведоци сме на големина која никогаш нема да згасне!!!!
Тоа е кога наместо срце ја имаш Македонија...
Во душата ти е сопствениот народ....
Светлина и блесок кој засекогаш ке трае...
МАКЕДОНИЈА НАД СЕ!!!

Свесност

Само постојаната присутност во сопственото постоење, може да донесе објективна свесност за универзалната манифестација на една личност.

За Пијанечки денови на сливата 2013

Ретроспектива:
"ПИЈАНЕЧКИ ДЕНОВИ НА СЛИВАТА 2013"
Денес:21.09.2013 год.
-Цел ден музика, игри, дружење, презентација на пијанечката традиционална храна и дегустација на ракија....

За Пијанечко-Малешевската свадба 2013

Ех, свадба, свадба....И тоа не било каква...
ПИЈАНЕЧКО-МАЛЕШЕВСКА СВАДБА...
А свадбарите....Свадбарски настроени....

Зафркнување

Човек сваќа дека зафркнал се во животот кога после сопствената свадба се прашува која е невестата на неговите фотографии....

Saturday, November 2, 2013

Дилема

Некои слушаат музика...
Некои луѓе читаат книги...
Некои луѓе гледаат филмови...
Други посакуваат да бидат како други...
Понекои озборуваат за животот на другите..
Од време на време мечтаат за други-туѓи соништа...
Понекогаш се преправаат како некои за кои мислат дека имаат се...

Твоите очи

Твоите очи
Гледајки ги како се затвараат
пред да згасне денот во тебе
и уште еден спомен да летне во неповрат
останаа запаметени за момент во мојот здив. 
Ти заспиваш, телото ти паѓа во безгрижност,
здивот фаќа чекор со помислата за сигурност
за уште една ноќ заедно, еден покрај друг.
Сакам да останам буден.
Не сакам да те препуштам на мојот сон.
Сон кој може да ме замае, да ме занесе...
Го наслушнувам твоето срце, твојата живост и спокој...

Аманет од вечноста

Пролог:
Живи сме,  мирни и замислени
Две грамади, два исконски горостаси, а браќа
Се сретнаа под жезлото на утринскиот блесок
Со молњи во очите, под челата набраздени.
-Утре сонцето се обложувам нема да изгрее...
И така стана.
Ноќта пророкот воздишна за збогум:
Збогум на светот.
Замисленоста стана ехо на недореченост,
Мирот стана апсолут, а животот замре.
Денес на запад сонцето зајде различно од вчера.
Blogger Widgets

Автори на блогот